Omgeving

Bezienswaardigheden

Bloemenvelden

  

Op de Kop van Goeree wordt nog altijd op grote schaal bloemzaad geteeld. In de maanden juni tot en met september kunnen er dan ook prachtige fiets- en wandeltochten worden gemaakt. Zij brengen u onder andere langs de vele bloemenvelden met ijsbloemen, Oost-Indische kers, klaprozen en lobelia. Er is ruim 18.500ha puur natuur met 250 bloemvelden en zo´n 350 plantensoorten.

  

Haven

  

De haven van Ouddorp werd in 1860-1861 aangelegd en is in de loop van de tijd uitgebreid met een los- en laadplaats. Vroeger was het een vissershaven, tegenwoordig wordt de haven gebruikt als jachthaven. Er is ook een goed uitgerust reddingsteam, dus mocht u zelf willen varen en u komt in de problemen dan zijn ze snel ter plaatse! Het is ook heel gezellig om door de pittoreske haven te lopen en ergens een hapje of een drankje te nuttigen.

  

Mekkerstee

  

De Mèkkerstee is een geitenboerderij in Ouddorp die is opgezet om mensen met een licht verstandelijk handicap of psychosociale problemen een zinvolle dagbesteding te bieden.
Als bezoeker wordt u een uitgebreid scala aan activiteiten aangeboden zoals een bezoek aan de geitenstal. De melkopbrengst van de geiten wordt gebruikt voor het maken van kaas en dit alles volledig in eigen beheer. Een interessant proces waar u uiteraard meer over te weten zult komen tijden een bezoekje aan de Mèkkerstee. De boerderij biedt tevens de gelegenheid om rustig van een kopje thee of koffie te genieten met cake of een Ouddorpse specialiteit. In de bijbehorende winkel vindt u een uitgebreid biologisch assortiment, met daarin natuurlijk de eigengemaakte geitenkaas.

Voor info en openingstijden: De Mekkerstee

  

Raad- en polderhuis

  

Het oude raad- en polderhuis is nu een museum met een vaste presentatie. Hier wordt de geschiedenis verteld, het ontstaan van het unieke landschap, de mooie natuur, de visserij, het dialect en de klederdracht van Ouddorp. In de raadzaal zijn telkens wisselende exposities.

  

RTM Museum

  

De stichting van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, kortweg de RTM., heeft veel te bieden. U kunt onder andere met een gerestaureerde tram een schitterende rit maken van ongeveer een uur. Tijdens de rit heeft u een prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer en het duinlandschap. Dé manier om te ervaren hoe vroeger het vervoer vanuit Rotterdam naar de eilanden was geregeld. In het museum is er een expositie van oude foto’s en voorwerpen en in de remise kunt u het oude gerestaureerde trammaterieel bezichtigen. Ook de restauratiewerkplaats is te bezoeken. Kortom, de RTM. is een bezoek ruimschoots waard!

Voor verdere informatie en openingstijden : RTM OuddorpFietsen en wandelen

Fietsen

  

In Ouddorp en omgeving kunt u heerlijk fietsen op de vele fietspaden en landweggetjes. Tijdens het fietsen komt u langs vele mooie vergezichten. Het karakteristieke landschap is heel afwisselend en onderweg komt u veel moois tegen dat het fotograferen waard is. Op de vele bankjes en aan de vele picknicktafels kunt u even uitrusten en genieten van de omgeving. Her en der verspreidt zijn er diverse horecagelegenheden om de innerlijke mens te versterken. Bij het VVV zijn diverse routes verkrijgbaar. Wilt u in groepsverband fietsen, dan worden er regelmatig fietstochten georganiseerd waar u tegen geringe vergoeding aan kunt deelnemen. Een fietstocht is goed voor lichaam en geest. Met de fiets ben je flexibel in het verkeer, fietsen is veel milieuvriendelijker, en met de fiets kun je snel even om een boodschap in het dorp. Ook een bezoekje aan het strand is een peulenschil, want je kunt je fiets meenemen tot aan de strandovergang, dus hoef je iets minder ver te lopen, en tijdens de terugreis zit je dan niet in een hete auto.

Tegenwoordig zijn er fietsdragers in vele soorten, maten en gebruiksgemak verkrijgbaar om uw eigen fietsen mee te nemen naar uw vakantieadres. Maar op verschillende plaatsen kunt u natuurlijk ook een fiets huren. Klik hier om adressen te bekijken waar u fietsen kunt huren.

  

Rondje met het pontje

  

Wilt u eens een fietstocht combineren met een vaartocht, kies dan voor een rondje met een pontje. U fietst bijvoorbeeld naar Hellevoetsluis,vaart daar met de fietsveerpont naar Middelharnis en fiets weer terug naar uw startpunt. De fietsafstand is ongeveer 2 x 20 kilometer. U kunt natuurlijk ook uw fietstocht combineren met een museumbezoek of een middagje winkelen.

  

Wandelen

  

Niet alleen om te fietsen is de 'Kop van Goeree' een prachtig gebied, ook om te wandelen zijn er verschillende mogelijkheden. Wat dacht u van een natuurgebied midden in Ouddorp De Kleistee, waar u door middel van paaltjes en infoborden het gehele gebied kunt verkennen. Ook op de Kabbelaarsbank en de Punt zijn paaltjesroute's uitgezet. Bij het VVV zijn ook voor wandelaars verschillende routes verkrijgbaar, zodat u de mooiste plekjes van Ouddorp kunt zien waar u niet met de fiets bij kan komen.Strand en Watersport

Strand

  

Ouddorp heeft door zijn ligging op de kop van Goeree-Overflakkee rondom vele kilometers strand, waar het heel goed toeven is. Doordat er op veel plaatsen strandtenten zijn kan ook het inwendige van de mens aan zijn trekken komen. Mede door zijn uitgestrektheid is er genoeg plaats voor iedereen. Ook zijn er veel parkeerplaatsen, die gratis en goed bereikbaar zijn. Grote delen van het strand wordt door de reddingsbrigade bewaakt. Het Ouddorpse strand is niet alleen geliefd bij zonaanbidders uit binnen- en buitenland, maar ook allerlei wind- en watersporters weten onze kust het hele jaar door te vinden. Er zijn een aantal stukken breed strand aangewezen, waar goed gevliegerd kan worden, zowel met als zonder strandbuggy.

Heeft u al eens gewandeld langs de vloedlijn, 's avonds tegen zonsondergang, een prachtig gezicht, heel ontspannend en goed voor de gezondheid. Een echte aanrader!

  

Evenementen

  

Ook voor andere doeleinden wordt het strand gebruikt. De reddingsbrigade houdt een keer per jaar een grote reddingsdemonstratie, een groot zangkoor komt bij elkaar om te zingen, een aantal keren per jaar wordt er een parcours op het strand uitgezet met heuvels en dalen voor 4X4 terreinwagens, aan het eind van de zomervakantie organiseert de ondernemersvereniging groot vuurwerk, semi- strandloop, kampvuur enz. enz. Kortom, op het strand zul je je niet snel vervelen.

  

Watersport

  

Niet alleen op het strand is er van alles te doen, op het water is er ook een gezellige drukte, wat dacht u van de pleziervaart (zowel zeil- als motorboten), de wind- en kitesurfers, en natuurlijk de mensen die het te warm vinden worden op het strand en lekker verkoeling zoeken in het water.

Windsurfen, en het laatste jaar ook kitesurfen, is enorm populair en wordt veel beoefend aan onze kust, omdat je hier zeer dicht bij het water gratis kan parkeren, en er dus niet ver gelopen hoeft te worden met het materiaal. Omdat Ouddorp aan de kust is gelegen, is er vrijwel altijd wind, zodat er altijd wel te genoten kan worden van deze sporten.

Niet alleen de strandgangers komen aan hun trekken, ook de pleziervaart kan goed uit de voeten, er zijn aan beide kanten van Ouddorp (de Noordzeekant, en de Grevelingen) plaatsen waar boten te water gelaten kunnen worden. Daar maken watersporters zoals hengelaars, kanoërs, zeilers e.d. veel gebruik van.

  

Bron: www.ouddorp.nl